<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=917189318365224&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Markkinointi sosiaalisessa mediassa: Facebook

0406.2018

MarkkinointiSosiaalinen media

Kuuntele blogi

Markkinointi sosiaalisessa mediassa: Facebook
7:12

Facebook-markkinoinnista voisi kirjoittaa vaikka kuinka laajasti ja pitkästi. Keskityn tässä siihen osaan, joka näkyy sosiaalisessa mediassa käyttäjille: mainoksen kuvaan ja sisältöön. Markkinointi sosiaalisessa mediassa on tehokasta ja Facebook tarjoaa suomen suurimman yleisön.

Ennen kuin mietit minkälaista kuvaa käyttäisit ja mitä tekstisisältöä kirjoittaisit, mieti mikä on kohderyhmäsi. Mainontaa suunniteltaessa ja kohderyhmää miettiessä voit hyödyntää ostajapersoonia ja tämän avulla kohdentaa ryhmälle oikean viestin visuaalisesti ja sanallisesti juuri oikealla tavalla. 

 

Kuvat

Kuvalla herätetään käyttäjän huomio, joten se on mainoksen tärkein osa. Kuva on tehokkain tapa saada katsoja pysähtymään, kun mainos kilpailee kaiken muun sisällön kanssa.

  • Pidä kuva yksinkertaisena. Ihmiset selaavat aikajanaa vauhdilla, joten mainoksen kuvan täytyy toimia nopeasti ja pysäyttää heidät. Viestin on selvittävä nopealla vilkaisulla.
  • Käytä oikean kokoista kuvaa, jotta se näkyy hyvälaatuisena kaikilla laitteilla. Heikkolaatuinen kuva ei anna hyvää kuvaa mainostajasta.
  • Tyypilliset kuvapankkikuvat eivät ole persoonallisia ja kuvat voivat tulla vastaan muualla. Osta kuvia, käytä ilmaisia lisensoituja kuvia tai luo kuvia itse. Jos käytät kuvapankkikuvia, tee niistä persoonallisia rajaamalla ja muokkaamalla niitä. Muista aina tarkistaa, että sinulla on oikeus käyttää kuvaa mainonnassa.
  • Kuvien valinnassa voi kokeilla kahta erilaista tapaa ja tutkia kumpi toimii kohderyhmälle paremmin. Voit valita huomiota herättäviä kuvia, jotka erottuvat sisällöstä kirkkailla, värikkäillä väreillä. Tai voit kokeilla miten toimii mainos, kun se sulautuu muiden kuvien sekaan eikä erotu mainoksena joukosta. Muista, että kuva kilpailee ihmisten huomiosta heidän ystäviensä kuvien kanssa.
  • Näytä mitä hyötyä tuotteesta on asiakkaalle. Älä käytä pelkkää tuotekuvaa vaan kerro sen hyödyt. Käytä siis kuvissa yksittäisen tuotteen sijasta kohderyhmää muistuttavia hyväntuulisia ihmisiä, jotka käyttävät tuotetta tai palvelua. Keskity kasvoihin sillä kuva-alue on pieni.
  • Vältä Facebookin sinistä ja valkoista.
Suositeltu kuvakoko: 1200 x 628px (kuvasuhde 1.9:1)

 

Tekstin käyttö kuvissa

Facebook on tiukentanut tekstin käyttöä entisestään. Aiemmin tekstiä sai olla korkeintaan 20%. Jos raja ylittyi, mainos ei saanut näkyvyyttä. Uusi käytäntö antaa hieman liikkumavaraa – saavutettavuutta rajaten. Mainokset, joissa on suuri määrä tekstiä, eivät saa näkyvyyttä tai näkyvyys on todella huono. Kuvan ja tekstin suhteen voi tarkistaa Facebookin omalla työkalulla. Facebook käyttää neljää tasoa laadun arvioimisessa: ok, low, medium ja high. Ok-laatuisissa kuvissa ei ole tekstiä lainkaan ja high-laatuisissa sitä on runsaasti. Karusellissa tämä jaottelu pätee myös. Jos yhdessäkään kuvassa on liikaa tekstiä, se vaikuttaa koko karusellin näkyvyyteen.

Pienennä tekstin kokoa, jos kuvaan on aivan pakko saada tekstiä. Facebookin tutkimuksen mukaan ihmiset haluavat nähdä mainoskuvat mahdollisimman vähällä tekstillä.

fb-kuvien-laatu.jpg

 

Videot

Voit kuvien sijaan käyttää myös videoita Facebook-mainonnassa. Muista kuitenkin, että katsoja tekee heti videon alussa päätöksen, katsooko sen loppuun. Katsojan huomio on siis saatava jo ensimmäisen 2-3 sekunnin aikana ja videon kokonaiskesto kannattaa olla korkeintaan 20 sekuntia sillä lyhyet videot katsotaan todennäköisimmin kokonaan. Tee siis sisällöstä koukuttava ja kerro sen arvo nopeasti, jotta katsoja kiinnostuu ja haluaa nähdä, mitä tapahtuu seuraavaksi. Pidä video yksinkertaisena ja ytimekkäänä. Älä yritä kertoa kaikkea videolla ja vältä käyttämästä videon alussa logoja. Loppuun kannattaa jättää cliffhanger, joka viimeistään sytyttää katsojan mielenkiinnon siirtyä tuotteen tai palvelun nettisivuille.

Muista herättää kiinnostus esikatselukuvalla. Monella Facebookin käyttäjällä on automaattinen toisto poissa päältä, eli heidän on klikattava videota nähdäkseen sen. Valitse videolta koukuttava kuva tai lataa erillinen. Muista käsitellä kuva samaan kuvasuhteeseen kuin video. Videoiden esikatselukuvissa Facebookin tekstisääntö pätee myös.

Videon koko 16:9 – 9:16 tai 1:1 (neliö)

 

Teksti

Kun käyttäjän huomio on herätetty, on aika kertoa enemmän. Tekstillä tuote tai palvelu myydään käyttäjälle ja sillä saadaan heidät klikkaamaan mainosta. Sinulla on vain muutama sekunti herättää huomio ja kiinnostus, joten älä hukkaa aikaa jaaritteluun. Lukijalle on selvittävä nopeasti, mistä on kysymys ja onko siitä heille hyötyä. Otsikon, tekstin ja kuvauksen täytyy tukea toisiaan ilman ylimääräistä informaatiota.

Otsikko 25 merkkiä  

  • Otsikko herättää lukijan huomion vahvalla arvolupauksella ja sen suurempi kirjasinkoko kannattaa hyödyntää tarjouksen tärkeimmän asian kertomisessa. Otsikolla houkutellaan lukemaan loput mainoksen tekstistä. Kerro lukijalle otsikossa miten tuote tai palvelu ratkaisee heidän ongelmansa. Lisää otsikoiden suunnittelusta voit lukea HubSpotin blogista.

Viesti 90 merkkiä (kuvan yllä)

  • Viestissä kerrotaan tarkemmin tarjouksen yksityiskohdista. Huomioi, että jos teksti on pidempi kuin 90 merkkiä, Facebook katkaisee sen.

Kuvaus 30 merkkiä (otsikon alla)

  • Kuvaus kertoo takuun tyytyväisyydestä, mitä on odotettavissa kun lukija klikkaa mainosta. 

Käytä toimintakehoitetta (CTA, call-to-action) 

  • Facebook tarjoaa yhdeksän erilaista toimintakehoitetta. Valitse jatkotoiminnoksi sellainen, joka liittyy tuotteeseen ja tavoitteeseen. Esimerkiksi jos jaat ilmaista opasta, käytä mainoksessa download-nappulaa.

fb-mainos2.jpg

Tekstissä ei voi käyttää kursiivia tai lihavointia, mutta siinä voi käyttää korosteena VERSAALEJA kirjaimia. Älä kuitenkaan kirjoita suurilla kirjaimilla koko tekstiä, koska se voi tuntua lukijan mielestä huutamiselta. Jo yhden sanan korostaminen on tehokasta.

Vaikka tekstin käyttö on rajallista, voi sen tekemisessä käyttää avuksi AIDA-kaavaa:

  • Attention = havaitseminen: kiinnitä käyttäjän huomio mainokseen huomiota herättävällä otsikolla.
  • Interest = kiinnostuminen: kerro käyttäjälle hyöty, jonka hän tarjouksesta saa. Miten tuote täyttää hänen tarpeensa? Tämä saa käyttäjän kiinnostumaan.
  • Desire = haluaminen: vakuuta asiakkaille, että he haluavat tuotteen tai palvelun ja että se tyydyttää heidän tarpeensa. Tässä toimivat esimerkiksi alennukset, ilmaiset kokeilut ja tarjoukset, jotka ovat voimassa rajoitetun ajan.
  • Action = toimiminen: mainoksen lopussa lukija ohjataan toimimaan toimintakehoitteella (CTA).

New Call-to-action

Mainontaa suunniteltaessa on hyvä ottaa ainakin seuraavat asiat huomioon: mainoksesta on löydyttävä huomiota herättävä kuva, vahva otsikko, tarjous ja call-to-action (CTA). Näiden kaikkien on toimittava kokonaisuutena tai muuten katsoja hämmentyy eikä hän klikkaa mainosta. 

Lue myös ilmaisista sosiaalisen median työkaluista, joista saat apua viestisi jakamiseen.

 

Tilaa blogimme, joka on täynnä timanttista sisältöä koskien markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua.