<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=917189318365224&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Facebook-mainonnan hinta

2602.2019

MarkkinointiSosiaalinen media

Kuuntele blogi

Facebook-mainonnan hinta
12:16

Mainonta Facebookissa on halpaa verrattuna moneen muuhun mainoskanavaan. Me Sales Communicationsilla olemme huomanneet valtavan eron vanhoissa medioissa, ja some-mainostamisessa. 

Maikkarin hinnaston mukaan heidän kanaviensa kautta 1 000 ihmisen tavoittaminen maksaa noin 100 €. Omien Facebook-kampanjoidemme aikana olemme tavoittaneet 1 000 ihmistä hintaan 9,50 €CPC eli klikkaushinnat lähtevät liikkeelle 0,01 eurosta, mutta ainakin B2B-markkinoinnissa osuvat useimmiten 0,10–1,50 euron välille. Sadalla eurolla viikossa, eli 400 eurolla kuukaudessa voidaan siis saada keskimäärin 600 klikkausta omille mainoksilleOlen tosin nähnyt niinkin korkeita tuloshintoja kuin 5 € per klikki tai tykkäys – hinta riippuu kohdentamisesta ja kilpailutilanteesta. 

Miksi mainostaa Facebookissa? Onko minun kohderyhmäni tavoitettavissa Facebookista? Todennäköisesti on. Facebook on suomalaisten keskuudessa suosituin sosiaalinen media. 15–74-vuotiaista suomalaisista jopa 60 % käyttää Facebookia tai Facebook Messengeriä päivittäin (statista.com). Vuoden 2016 lopulla Facebookissa oli 75 % suomalaisista. Whatsapp on toiseksi suosituin alusta Suomessa, mutta heti kolmantena tulee myöskin Facebookin omistukseen kuuluva Instagram, jossa mainostaminen on myöskin mahdollista Facebook Ads -työkalun kautta. (marmai.fi). Olennaista Facebook-mainonnassa on se, että et tavoita ketä tahansa, vaan kohdentamisen ansiosta saat huomiota sinulle tärkeän kohderyhmän jäseniltä todella edulliseen hintaan. Lue lisää vinkkejä markkinointiin Facebookissa täältä.

Facebook-mainos

 

Päätät itse mainoskampanjan budjetin

Facebook-mainoksille asetetaan budjetti, eli sinä päätät kuinka paljon käytät rahaa mainontaan tietyllä ajalla. Mitä isompi mediabudjetti, sitä enemmän mainoksille saadaan näkyvyyttä ja potentiaalisia klikkauksia. Budjetin laadinnassa täytyy ottaa huomioon havitellun kohdeyleisön koko ja mainoskampanjan kesto. Budjetti voidaan kuluttaa kahdella eri tapaa:

Päivittäinen budjetti. Keskimääräinen summa, jonka olet valmis käyttämään tietyn mainosjoukon esittämiseen per päivä. Jokaisella mainosjoukolla on siis oma, erillinen budjettinsa. Tämä kannattaa pitää mielessä, jos sinulla on useita eri mainoskokonaisuuksia meneillään. Useimpien mainosten kohdalla päiväkohtainen minimibudjetti on 1 euro. Muista, että määrittämäsi summa on keskimääräinen, eli todellinen kulutus saattaa olla toisina päivinä isompi ja toisina pienempi. Älä kuitenkaan ole huolissasi, että kuluttaisit liikaa, sillä Facebook tasoittaa kulut viikon aikana – ja voit muuttaa päiväbudjetin suuruutta koska vain. 

Kokonaisbudjetti. Suurin summa, jonka olet valmis käyttämään mainoksiin koko kampanjan aikana – oli se sitten viikko, kuukausi tai vaikka puoli vuotta. Määrität kampanjan luomisvaiheessa milloin mainonnan on määrä päättyä ja asetat samalla maksimisumman, jonka olet valmis käyttämään mainontaan tuohon ajankohtaan mennessä. Myös kokonaisbudjetin minimimäärä on 1 euro per päivä, eli esimerkiksi 30 päivää kestävän kampanjan minimubjetti on 30 €Summaa voi muuttaa myös kesken kampanjan. 

Huomaa, että et voi vaihtaa mainosjoukon budjettityyppiä sen jälkeen, kun olet luonut mainoskampanjan. Voit kuitenkin kopioida aiemmin luodun mainosjoukon ja ottaa siinä toisen budjettityypin käyttöön.

 

FB-budjetti.jpg

 

Mainosten tavoitteet ja veloitustavat

Mainoskampanjat luodaan joko klikkipohjaiseksi (CPC = cost per click), jolloin jokainen mainoksen klikkaus maksaa x euroa, tai sitten maksetaan näyttökertojen perusteella (CPM = cost per mille / CPT = cost per thousand), eli hinta on x euroa per tuhat mainoksen näyttökertaa. Näyttöpohjaisessa hinnoittelumallissa siis maksat joka kerta, kun mainosta on näytetty tuhat kertaa kohderyhmällesi. Klikkauspohjaisessa hinnoittelussa maksat vain, jos mainoksen nähnyt kohderyhmän jäsen klikkaa mainostasi.

Mainoksen klikkaukseen sisältyvät kaikki klikkaukset: linkin klikkaukset, klikkaukset yrityssivullesi tai profiilikuvaan, reaktiot (kuten tykkäykset), kommentit, jakamiset, sekä kuvan tai videon klikkaukset. Maksat siis kaikista reaktioista, joita mainoksesi herättää. Vaikka hinnoittelu tapahtuu klikkausten perusteella, saat kuitenkin analytiikkaa myös siitä, kun joku esimerkiksi klikkaa mainostasi siirtyäkseen ostamaan mainostamasi tuotteen tai siirtyy haluamallesi sivulle. Facebook näyttää mainosten hallinnan dashboardilla kaikkien klikkausten lisäksi linkin klikkaukset, joka tarkoittaa käytännössä mainoksen kuvan, toimintokutsupainikkeen tai tekstikuvauksen URL-linkin klikkausta.

Facebook-mainosten tavoitevaihtoehdot

Valitsit sitten klikkaus- tai näyttökertapohjaisen veloitustavan, ei sillä ole kuitenkaan tekemistä sen kanssa, mikä on mainostesi tavoite eli mille haluat optimoida mainosjoukkosi. Valitset erikseen mainosjoukolle sen tavoitteen, kuten klikkausten hakemisen, näyttökertojen keräämisen tai tykkäysten saamisen. Optimointivalinta kertoo Facebookille mihin tähtäät mainoksillasi, ja näin Facebook voi pyrkiä näyttämään mainostasi erityisesti niille kohderyhmääsi kuuluville käyttäjille, jotka todennäköisimmin toteuttavat haluamasi tuloksen, kuten klikkaavat mainoksen linkkiä tai tykkäävät sivustostasi. Kun haluat todella tietää, mikä on Facebook-mainontakampanjasi ROI, suosittelen konversioseurantaa Facebook-pikselin avulla. Asentamalla lyhyen koodipätkän sivustollesi, voit esimerkiksi liidejä, tapahtumaosallisujia tai e-kirjan lataajia kerätessäsi laskea kuinka monta konversioita olet saanut juuri tämän mainoskampanjan seurauksena. Konversiot on myös yksi mainonnan tavoitevaihtoehdoista, joita voit hyödyntää linkin klikkauksen sijaan. 

 

Mainosten hinta vaihtelee

Mitä tuhat näyttökertaa tai yksi klikkaus sitten maksaa? Vaikka budjettisi pysyy juuri siinä, mihin olet sen määrittänyt, ei Facebook myy klikkejä tai näyttöjä kiinteillä hinnoilla. Kuinka paljon näkyvyyttä tai klikkejä asettamallasi budjetilla saa, selviää vain kokeilemalla. Voit kuitenkin arvioida kuinka suuria tarjoussummat ovat, kun olet luomassa mainosta ja klikkaat budjetti-kohdassa manuaalinen tarjous, jolloin Facebook ehdottaa sinulle sellaista tarjoussummaa, joka alkaa olla kilpailukykyinen. 

Tarjousehdotus Facebookissa

Mainosten hinnat määräytyvät huutokauppaperiaatteella ja niinpä tilanne vaihtelee jatkuvasti. Mainoksen hinta on sitä korkeampi, mitä kilpaillumpi valitsemasi kohderyhmä on, eli mitä useampi muu mainostaja haluaa tavoittaa saman kohderyhmän. Hinta vaihtelee siis kohdennuksen mukaan, ja kohdentamisvaihtoehtoja ovat esimerkiksi henkilön työnantaja (vain jos suuryritys), työnimike, opiskelutausta, toimiala, paikkakunta, ikä ja sukupuoli. Myös valitsemasi mainonnan tavoite, eli esimerkiksi klikkien tai sivutykkäysten hakeminen vaikuttaa mainonnan hintaan. Miten? Se selviää alta. 

Facebook-mainoksista pidetään huutokauppa, kun jonkin käyttäjän ominaisuudet vastaavat asettamiasi kriteerejä. Huutokaupassa ovat mukana sinä ja muiden mainostajien mainokset, jotka on kohdennettu samalle kohderyhmälle. Huutokauppaa ei voita automaattisesti mainostaja, joka on valmis maksamaan eniten. Voittaja määräytyy seuraavasti:

1. Asettamasi tarjous

Tarjous voi olla automaattinen, jolloin Facebook laskee sen puolestasi pyrkien kuluttamaan budjettisi niin, että saisit mahdollisimman paljon tuloksia. Tarjous voi myös olla manuaalinen, jolloin määrität itse enimmäissumman, jonka haluat maksaa tuloksesta, kuten klikkauksesta tai tykkäyksestä.

2. Mainoksen laatu kohderyhmän silmissä

Kohderyhmän toiminta mainoksia nähdessään vaikuttaa sen laatuun. Facebookin algoritmi suosii hyvin toimivia mainoksia, ja hylkii niitä mainoksia, jotka ovat saaneet negatiivista palautetta, eli kohderyhmä on esimerkiksi piilottanut mainoksen omasta näkymästään.

3. Todennäköisyys, että kohderyhmä reagoi

Facebook arvioi, kuinka todennäköisesti henkilö tekee toiminnon, jonka toivoisit hänen tekevän nähdessään mainoksesi, eli esimerkiksi klikkaamaan mainosta tai tykkäämään Facebook-sivustasi. Kun Facebookin arvioi, että kohderyhmääsi kuuluvan käyttäjän taipumus toteuttaa sinun hakemasi toiminto on todennäköinen, on sinulla paremmat mahdollisuudet voittaa huutokauppa.

Summa, joka voittajalta veloitetaan mainosten näyttökerttoista tai klikistä, on vähimmäissumma, joka mainostajan olisi tarvinnut määrittää tarjoukseksesi huutokaupan voittamiseksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että maksat vain harvoin tarjouksesi verran – hinta on usein pienempi.

 

 

Kuinka pitää hinta alhaalla ja tulokset ylhäällä

Jotta Facebook-mainonnan tuotto pysyy halutulla tasolla, vaatii mainonta jatkuvaa optimointia. Optimoinnissa keskitytään kehittämään mainosten sisältöä ja mainonnan kohdistusta. Tyypillisiä optimointitoimenpiteitä ovat A/B-testaus eli uusien mainoskuvien ja -tekstien sekä eri kohderyhmien testaaminen. Mainoksia kannattaa lähteä testaamaan ja optimoimaan heti alusta asti, ja optimointia kannattaa jatkaa koko kampanjan ajan, sillä muuten tuottotaso saattaa lähteä tippumaan, kun sama kohderyhmä on nähnyt samat mainokset jo useamman kerran.

Myös erilaisia kohderyhmiä kannattaa testata. Tämä onnistuu niin, että teet samat mainokset kahdelle eri kohderyhmälle ja määrittelet molemmille esimerkiksi yhtä suuret budjetit. Näet esimerkiksi kunkin kohderyhmän klikkausprosentin ja klikkaushinnan, ja voit siirtää mainontabudjetin paremmin toimivaan kohderyhmään.

Facebook-kampanja ja linkin klikkauksen hinta

A/B-testaus ja optimointi eivät ole aina suoraviivaisia. Jotta saat Facebook-mainonnasta parhaat hyödyt irti haluamallasi budjetilla, on mainontaan kiinnitettävä jatkuvasti huomiota. Jos otat mainontakumppanin avuksi Facebook-mainonnan rakentamiseen, tarvitsee sinun budjetoida mainontaan mediabudjetin lisäksi kumppanin työn osuus. Kumppanien hinnat vaihtelevat, mutta työtunteja vievät eniten seuraavat asiat:

  • Mainonnan suunnittelu
    • Pohjatietojen perusteella luodaan suunnitelma mainonnalle: kampanja-aika, budjetti, kohderyhmän määrittely, kohderyhmän kiinnostusten kohteet ym. mainosten sisältöjen suunnitteluun liittyvät yksityiskohdat, parhaan mainostyypin/-tyyppien valinta.
  • Mainosten rakentaminen
    • Kohderyhmän kiinnostuksen kohteiden ympärille kirjoitetaan heihin mahdollisimman hyvin vetoavat mainostekstit. Kuvien ja tekstien työstäminen vie aikansa, sillä mainos koostuu useista tekstiosioista, joita on käytettävä optimaalisesti.
  • Kohdentaminen
    • Oikeanlaisen kohderyhmän hahmottelu ja kohdentamisen rakentaminen vievät aikaa. Kohdennuskriteerejä on lähes kaksikymmentä ja niistä relevantit täytyy asettaa kohdilleen, jotta mainokset näkyvät vain halutulle kohderyhmälle.
  • Optimointi
    • Kumppanista riippuen testaus ja mainonnan optimointi voivat joko kuulua hintaan – tai sitten eivät. Optimointi on yksi suurimmista mainonnan menestystekijöistä ja siihen on syytä panostaa. Testaus, tulosten seuraaminen ja muutosten tekeminen voi tuottaa jopa moninkertaiset tulokset samalla budjetilla.
  • Raportointi
    • Jos kumppani ei vain rakenna mainoksia ja jätä sitten kampanjaa pyörimään, vaan vastuulla on myös mainonnan tulokset, kuuluu pakettiin yleensä myös raportointi. Kun mainontaa tehdään osana inbound-markkinointia, seuraa kumppani myös mm. kuinka paljon mainonnalla on kerätty uusia kontakteja eli liidejä ja mikä on tällöin yksittäisen liidin hinta.

New Call-to-action 

Facebook-mainonta on edullista verrattuna moneen muuhun kanavaan, ja kohderyhmäsi on todennäköisesti tavoitettavissa sieltä. Alkuun pääsee vaikka kuinka pienellä budjetilla, mutta kun halutaan nähdä kunnon tuloksia, puhutaan mediabudjetin osalta sadoista tai tuhansista euroista kuukaudessa. Mediabudjetin lisäksi mainontaan pitää resursoida työtunteja – sinun tai ulkoisen kumppanin on rakennettava mainokset ja sitten testattava sekä optimoitava kampanjoita jatkuvasti.

 

 

Tilaa blogimme, joka on täynnä timanttista sisältöä koskien markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua.