<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=917189318365224&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Verkkosivun ilmeen merkitys ensivaikutelman muodostamisessa

2701.2015

Verkkosivut

Kuuntele blogi

Verkkosivun ilmeen merkitys ensivaikutelman muodostamisessa
4:02

Ihmiset tekevät salamannopeita päätöksiä muodostaessaan ensivaikutelman. Ensivaikutelman muodostamiseen menee arviolta kymmenesosa sekunnista - tämä pätee niin ihmisiin kuin verkkosivuihin. Google on tehnyt tutkimuksen aiheesta, jossa heille selvisi, että käyttäjällä menee noin 50 millisekuntia mielipiteen muodostamiseen verkkosivusta. Tämä tarkoittaa sitä, että tässä ajassa käyttäjä päättää pysyykö hän sivuillasi, vai jatkaako selailua. Toisin sanoen: verkkosivusuunnittelijalla on 50 ms aikaa luoda hyvä ensivaikutelma verkkosivusta.

Googlen tutkimuksen tärkeimpiä löydöksiä olivat muun muassa visuaalisen yksinkertaisuuden ja yleistettävyyden merkitys mielipiteen muodostamisessa. Yleistettävyydellä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, kuinka hyvin verkkosivu mukautuu tietyn alan stereotyyppiseen verkkosivuilmeeseen. Yksinkertaiset ja trendien mukaiset ulkoasut miellettiin vetoavimmiksi.

Vinkki: Suunnittele verkkosivusi yksinkertaiseksi ja seuraa oman alasi ulkoasutrendejä. Jos tähtäät liian innovatiiviseen ja trendeistä poikkeavaan ulkoasuun, on suurempi todennäköisyys, että käyttäjät eivät pidä siitä. (Katso vuoden 2017 verkkosivutrendit) 

Toisen tutkimuksen mukaan käyttäjällä menee noin 2.6 sekuntia kohdistaa katse siihen verkkosivun osaan, joka vaikuttaa eniten ensivaikutelmaan. Missourin yliopisto tutki oppilaidensa katseen kohdistusta verkkosivuilla silmänliiketutkimuksen avulla, joka mittasi aikaa, jossa käyttäjän katse kohdistui verkkosivun tietyille alueille (logo, navigaatio, kuvat, sosiaalisen median ikonit). He päätyivät samaan lopputulokseen kuin Google omassa tutkimuksessaan: mitä parempi ensivaikutelma, sitä kauemmin käyttäjä viihtyi sivuilla. 

 

Käyttäjä katsoi pisimpään näitä alueita:

Yrityksen logo. Käyttäjät kohdistivat katseensa logoon noin 6.48 sekunniksi, ennen kuin jatkoivat eteenpäin.

Päänavigaatio. Tämä alue oli melkein yhtä suosittu kuin logo, sillä käyttäjät katsoivat tätä noin 6.44 sekuntia.

Hakukenttä. Tähän käyttäjät kohdistivat katseensa noin 6 sekunniksi.

Sivun pääkuva. Käyttäjän katse kiinnittyi tähän noin 5.94 sekunniksi.

Sisältöteksit. Käyttäjät viettivät tällä alueella noin 5.59 sekuntia.

Sivun alaosa. Tähän alueeseen he keskittyivät noin 5.25 sekuntia. 

 

New Call-to-action 

Vinkki: Kuten todettu, hyvä ensivaikutelma saa vierailijan pysymään kauemmin sivutollasi. Varmistaaksesi mahdollisimman hyvän ensivaikutelman, pidä huolta, että yllämainitut alueet näyttävät upeilta!

 

Saatat kysyä, miksi tämä sitten on tärkeää yritykselleni? Vastaus on yksinkertainen: ihmiset muodostavat ensimmäisen mielipiteen yrityksestäsi verkkosivujen pohjalta. Elizabeth Sillence on suorittanut tutkimuksen, joka todistaa tämän. Tutkimuksessa selvitettiin mikä saa käyttäjän luottamaan tai epäilemään yritystä verkkosivujen pohjalta. Tulokset olivat yksiselitteiset: 94% vastaajista määritteli huonon ulkoasun epäluotettavuuden merkiksi. Tämän pohjalta on siis turvallista olettaa, että huono ulkoasu vaikuttaa negatiivisesti potentiaalisten asiakkaiden mielipiteeseen sinusta. 

 

Vinkki: Vältä vaikeasti navigoitavaa sivurakennetta ja pientä pränttiä. Jos käyttäjän on helppo löytää tarvitsemansa tieto sivultasi, he myös luottavat helpommin yritykseesi. Tämä viestii ammattimaisuudesta, jonka tulisi käydä ilmi myös visuaalisesta ilmeestä.

 

Positiivista ensivaikutelmaa luodessa on hyvä pitää mielessä kuinka nopeasti mielipiteet itseasiassa muodostuvat. Mielipiteet ovat sekunnin murto-osan aikana tapahtuva prosessi, joihin on mahdollista vaikuttaa muutamilla pienillä toimenpiteillä. Selkeys ja trendikkyys ovat avainasemassa ensivaikutelman luomisessa. Lisäksi kiinnittämällä huomiota kuuteen eniten huomiota keräävään pisteeseen, voit parantaa käyttäjiesi kokemusta sivustollasi huomattavasti!

 

Tilaa blogimme, joka on täynnä timanttista sisältöä koskien markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua.