<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=917189318365224&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mitä sosiaalisessa mediassa oikeasti tapahtuu nuorten mielestä?

1711.2016

HubSpotSosiaalinen media

Kuuntele blogi

Mitä sosiaalisessa mediassa oikeasti tapahtuu nuorten mielestä?
6:53

Kirjoituksessa on käytetty Ebrandin teettämän tutkimuksen tuloksia ja äskettäin Sales Communicationsilla työelämään tutustuneen 13-vuotiaan espoolaisen Laura Aaltosen haastattelua.

Ebrandin tutkimuksen perusteella keskivertonuori käyttää internetiä 21-30 tuntia viikossa, joista sosiaalisen median palveluita noin 15 tuntia viikossa. Käyttö painottuu selkeästi iltapäiviin ja iltoihin. Palveluita käytetään ensisijaisesti kotona, mutta myös opiskelupaikalla, mobiililaitteella liikkeessä ja kaverin luona. Nuorista valtaosa, 95 % käyttää sosiaalisen median palveluita älypuhelimella.

 

Suosituimmat sosiaalisen median palvelut

Suosituimmat sosiaalisen median palvelut ovat: WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Spotify, Snapchat, Facebook Messenger, Skype, Twitter ja Steam. Suosituimmat sovellukset vaihtelevat jonkin verran nuorten iän ja sukupuolen mukaan. Instagram ja Snapchat ovat yläkouluikäisten nuorten keskuudessa ehdottomasti suosituimmat sosiaalisen median sovellukset. Eritoten juuri  Snapchat on kasvattanut rajusti suosiotaan viimeisen vuoden aikana. Se on Laurallakin ollut kovassa käytössä päivittäin. Sen sijaan hänen ikätoverinsa eivät liiku Twitterissä. Myöskään Linkedin, Pinterest, Tumblr, We Heart It ja Google+ eivät vielä hänen ikäryhmässään ole suosittuja palveluita.

 WhatsApp on tavalliset tekstiviestit aika kokonaisvaltaisesti korvannut sovellus ja eritoten sen ryhmäkeskusteluominaisuus on nuorten keskuudessa suosittu. Lauran mukaan Facebookin Messengeriä taas ei hänen kaveripiirissään käytetä, eikä myöskään Skype ole enää aivan yhtä suosittu, kuin se oli vielä pari vuotta sitten.

 Nuorten suosituimmat sosiaalisen median palvelut vuonna 2016.

Kuvan lähde: Ebrand 

Suosituimmat sosiaalisen median palvelut nuorten keskuudessa

  • WhatsApp
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram
  • Spotify
  • Snapchat
  • Facebook Messenger
  • Skype
  • Twitter
  • Steam

Mitä somessa tehdään

Suomalaiset nuoret pääsääntöisesti lukevat ja katsovat erilaisia sisältöjä sekä tykkäävät muiden tuottamista sisällöistä sosiaalisen median palveluissa. Eritoten valokuvien otto on kasvattanut suosiotaan. Lähes puolet Ebrandin kyselyyn vastanneista ottaa kuvia sosiaaliseen mediaan. Nuorille on myös tärkeää pysyä kärryillä, mitä heidän tuttunsa tekevät ja kertovat elämästään. Hyvin usealle nuorelle sosiaalisen median palvelut täydentävät ja rikastavat reaalielämän sosiaalista viestintää. Nuoret näyttävät ensisijaisesti käyttävän sosiaalista mediaa jo tuttujen ihmisten kanssa keskusteluun.

 

 Hyvin usealle nuorelle sosiaalisen median palvelut täydentävät ja rikastavat reaalielämän sosiaalista viestintää.

 Kuvan lähde: Ebrand

Nuoret seuraavat uutisia pääasiassa iltapäivälehtien mobiilisovellusten kautta. Lauran mukaan myös lööpit luetaan kaupassa, vaikka lehteä harvoin ostetaan. Tietoa nuoret etsivät Googlesta. Myös Youtubesta voidaan etsiä tietoa ja ohjeita. Lauralla ei ole mitään ylimääräistä adblock-suodatinta, vaikka välillä verkossa pyörivät mainokset ärsyttävät. Eritoten Youtubessa mainokset häiritsevät.

Nuorten keskuudessa viraaleiksi nousevat helposti erilaiset haasteet, kuten viime kuukausina esiintynyt “bottle flip challenge”. Nuoret kuvaavat itseään suorittamassa erilaisia sosiaalisessa mediassa leviäviä haasteita ja katsovat toisten osanottoja. Tässä somessa elävien sisältöjen lyhyt elinkaari ja hektisyys korostuvat. Reagoida pitää nopeasti. Ei ole välttämättä soveliasta tykätä tai avata kaverin jakamaa sisältöä, jos se on jo yli tunti sitten julkaistu.

 

New Call-to-action

 

Facebook selvästi suositumpi nuorten aikuisten keskuudessa

Facebook on selvästi suositumpi nuorten aikuisten keskuudessa verrattuna Lauran ikäisiin. Facebookin suosion hiipumisesta nuorten keskuudessa on uutisoitu jo muutaman vuoden ajan niin meillä kuin myös ulkomailla. Laskusuhdanne korostuu 13-18-vuotiaiden ikäryhmässä, mutta yli 22-vuotiailla se on edelleen suosituin sosiaalisen median palvelu. Toisaalta, kaikista Ebrandin kyselyyn vastanneista nuorista yli 80 % käyttää Facebookia. Eli vaikka laskusuhdanne Facebookin käytössä nuorten parissa on havaittavissa, on Facebookin merkitys todella suuri vielä ainakin suomalaisten nuorten aikuisten sekä myös keski-ikäisten ja iäkkäämpien henkilöiden keskuudessa.

 

Sosiaalisten medioiden suosio vaihtelee hieman ikäryhmittäin.

 Kuvan lähde: Ebrand

 

Suoratoistopalvelut ovat suosituimpia

Musiikin kuuntelu on noussut vahvasti ajanviettotapana sosiaalisen median palveluissa, pääosin YouTuben, Apple Musicin ja Spotifyn suosion vuoksi. Lauran mielestä YouTube ei ole enää niin suosittu, kuin se vielä pari vuotta sitten oli, tai siitä ei ainakaan puhuta enää yhtä paljon.

Televisiota seurataan enää harvoin ja Netflixiä katsotaan kannettavan tietokoneen kautta. Lauraa kiinnostaa tällä hetkellä enemmän sarjat, kuin elokuvat. Vampyyrit ja yliluonnolliset otukset ovat edelleen suosittuja nuorten keskuudessa. Myös kauhu on genrenä tällä hetkellä kovassa nosteessa. Jos Netflix alkaa nuorta puuduttamaan, saattaa tämä sitten etsiä mielekästä katsottavaa myös Yle Areenan, Katsomon tai Ruudun kaltaisista palveluista.

 

Huimat 95% nuorista selaa sosiaalista mediaa älypuhelimella.

  Kuvan lähde: Ebrand

 

Keskustelu viety pieniin ryhmiin

Nuorille tärkeää on myös reaaliaikaisen keskustelun käyminen sosiaalisen median palveluissa. Viestittely on siirtynyt pienempiin ryhmiin täysin julkisesta keskustelusta. Nuorten suosimilla foorumeilla, kuten Demi.fi:ssä ei pyöri enää niin moni kuin aikaisemmin.

Laura kertoo, että välillä kaverin kanssa puhutaan mieluummin sovellusten välityksellä, kuin kasvotusten, vaikka istuttaisiin vierekkäin. Se ei johdu välttämättä siitä, etteikö olisi mitään puhuttavaa, mutta juttelu on vain yksinkertaisesti helpompaa niin. Samaten nuoret saattavat samanaikaisesti puhua monen sovelluksen välityksellä samanaikaisesti, esimerkiksi Snapchatissa ja FaceTimessa.

 

Bloggaamisen suosio laskenut hieman

Bloggaaminen on edelleen enemmän tyttöjen suosiossa poikiin verrattuna, mutta se tuntuu joka vuosi hieman menettävän suosiotaan Ebrandin tutkimuksen mukaan. Toisaalta monet Lauran ikäiset tytöt seuraavat edelleen blogeja ja myös kirjoittavat omaa. Blogspot ja Bloglovin’ ovat suosittuja portaaleja.

Lauran ikäiset seuraavat sosiaalisen median julkkiksia ja omaksuvat trendejä heidän kauttaan. Pääasiassa ainakin Laura seuraa ulkomaalaisia sosiaalisen median julkkiksia, sillä myös kotimaiset julkimot seuraavat näitä.

 

Pelit muuttuneet sosiaalisemmiksi

Ebrandin tutkimuksessa nuorten miesten vastauksissa esille nousivat myös peliaiheiset palvelut, kuten peli- ja yhteisöpalvelu Steam ja erityisesti pelien striimaamiseen erikoistunut Twitch. Myös Laura kertoi erityisesti poikien pelaavan monia erilaisia multiplayer-pelejä, kuten League of Legends, Overwatch ja Counter-Strike: Global Offensive. Sosiaalinen ja yhdessä pelaaminen tulee vielä vain koko ajan yleistymään tekniikan kehittyessä.

 

Tilaa blogimme, joka on täynnä timanttista sisältöä koskien markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua.