<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=917189318365224&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Sähköpostimarkkinointi HubSpotilla

0402.2019

MarkkinointiHubSpotInbound-markkinointi

Kuuntele blogi

Sähköpostimarkkinointi HubSpotilla
7:17

Sähköpostin kuolemasta on puhuttu jo pitkään, mutta vuosi vuoden perään statistiikat puhuvat sen elinvoimaisuuden puolesta.

Sähköposti on nopea, edullinen ja vaivaton viestintätapa. Tavalliseen kirjeeseen verrattuna suurin etu on sen nopeus. Hubspot:in mukaan maailmassa on noin 4,3 mijardia sähköpostia, 93% käyttäjistä tarkistaa mailinsa päivittäin ja jopa 77% kuluttajista valitsee mielummin sähköpostin markkinointitarkoituksissa. Sähköpostin muita hyviä puolia ovat korkeat personoinnin mahdollisuudet ja korkea tuottoprosentti eli ROI (return of invest) 4,300%. Sähköpostia käytetään enemmän kuin ikinä.

Sähköpostimarkkinointi on läpikäynyt varsinaisen muodonmuutoksen vuosien varrella. Markkinoille on ilmestynyt monenlaisia apuvälineitä ohjelmien ja applikaatioiden muodossa auttamaan ihmisiä luomaan moniulotteista sähköpostiviestintää. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että teknologian kehityksestä huolimatta klassinen, elegantisti kirjoitettu sähköposti voi pärjätä aivan yhtä hyvin markkinoinnissa, kunhan se on koottu ajatuksella.

 

Täydellisen sähköpostin anatomia

Sähköpostin menestykseen vaikuttaa kolme tekijää: oikea sisältö, oikea vastaanottaja ja oikea aika (”CAT” eli content, audience ja timing). Kuulostaa aika yksinkertaiselta, mutta sähköpostimarkkinointi voi yllättävän helposti mennä vinksalleen ja aiheuttaa enemmän ongelmia, kuin tuloksia. Tässä muutamia parhaaksi havaittuja vinkkejä, joita seuraamalla sähköpostimarkkinointia voi parantaa.

 

Sähköpostimarkkinointi_HubSpot

 

Tarkoitus ja arvo

Kysy aina uutta sähköpostia luodessasi, lisääkö se arvoa, vai pyytääkö se vain sitä. Sähköpostin selkeä tavoite pitäisi olla kristallinkirkkaana jo ennen aloittamista, olkoot se sitten liidien määrän kasvattaminen, palautteen kerääminen, asiakkaiden tai prospektien neuvonta, tai jo olemassa olevien liidien ruokinta. Sähköpostin lähettäminen vain mainostamisen kannalta valtavalla volyymilla ilman sen suurempaa suunnitelmallisuutta voi nopeasti antaa spämmääjän eli roskapostia lähettävän maineen. Päämäärätön toiminta voi vaikuttaa yrityksen maineeseen jopa negatiivisesti.

 

Otsikointi

Lyhyestä virsi kaunis. Sähköpostien otsikot näkyvät huonosti ja jopa katkeavat kesken esimerkiksi mobiilista luettuna. Sen takia hyvä ohjenuora on pitää sähköpostin otsikko alle 50 merkissä. Otsikoinnissa kannattaa siis keskittyä vain olennaiseen, mutta otsikon pitää silti olla tarpeeksi vetävä, jotta vastaanottaja haluaa avata sen lukeakseen lisää. Esimerkiksi uutiskirjeen mainitseminen sähköpostin otsikoinnissa on aika turhaa, eritoten koska sen mainitseminen moni kokee jopa luotaantyöntäväksi merkiksi sähköpostissa.

 

Personoi

Sähköposti kannattaa aina pyrkiä lähettämään henkilöltä henkilölle, sillä kukaan ei tykkää asioida robotin kanssa. Lisäksi useat ihmiset suhtautuvat tuntemattomilta tuleviin maileihin hyvin harkitsevasti. Tämä johtuu eritoten roskapostin räjähdysmäisestä noususta viime vuosina. Käyttämällä personointia sähköpostissa, otsikko mukaan lukien, lisää sähköpostin menestymisen mahdollisuuksia. Maltillisuus on kuitenkin valttia, sillä liiallinen personointi voi vaikuttaa taasen ahdistavalta.

 

Listojen segmentointi

Saman sähköpostin lähettäminen jokaiselle osoitelistassasi olevalle kontaktille ei ole hyvä idea. Segmentoi osoitelistaa perustuen siihen, mitä tietoja vastaanottajista on jo ennestään olemassa.

Hyviä tapoja segmentoida ja listata sähköpostin osoitekirjaa ovat:

  • Ostajapersoonat
  • Ostajan matkan eri vaiheet
  • Paikkakunta
  • Aikavyöhykkeet
  • Organisaatio
  • Ammatti
  • Keräämäsi tieto vastaanottajan käyttäytymisestä

 

CTA

Hyvä tapa saada lukija sitoutumaan on sijoittaa CTA (call-to-action) moneen kohtaan sähköpostissa. CTA:n voi sijoittaa sähköpostin allekirjoitukseen, hyperlinkkejä soveliaisiin kohtiin tekstissä tai kuviin alt-teksteinä. CTA voi olla paljon muutakin kuin pelkkä "Lataa sisältö". Lukijan voi kannustaa toimintaan muillakin tavoin, esimerkiksi lisäämällä linkin sosiaalisen median profiileihin sähköpostin allekirjoitukseen.

 

Ajoitus

Vähän niin kuin kaikki elämässä, ajoitus on kaikki kaikessa. Sähköpostin lähetys oikeaan aikaan oikealla otsikolla voi tehdä valtavan eron mailin avaamisen ja linkin klikkaamisen kanssa. Jos asiakkaan tilaus on vaikka pian päättymässä, on hyvä lähettää hiukan etukäteen muistutus tilauksen uusimisesta.

Inbound-markkinoinnissa ostajan matkalla on suuri merkitys myös sähköpostimarkkinoinnissa. Tässä esimerkkejä siitä, millaisia viestejä sisältöineen kannattaa lähettää kontakteille ostajan matkan eri vaiheissa.

  • Tietoiseksi tuleminen – videot, blogit, ekirjat
  • Harkinta – webinaarit, case studyt
  • Päätöksenteko – ROI raportit, ilmaiset kokeilujaksot ja konsultoinnit

Viimeiseksi sähköposti täytyy aina tarkastaa kirjoitusvirheiden ja muiden virheiden varalta. Mikään ei ole kamalampaa kuin huomata mailin lähetyksen jälkeen jokin valtava kielioppivirhe tai katkennut linkki. Virheitä ei voi nimittäin korjata enää jälkikäteen.

 

New Call-to-action

 

Entä kuinka arvioida rakkaudella luotu sähköposti? Hyviä malleja ovat:

  • Kuinka monelle vastaanottajalle sähköposti toimitettiin?
  • Kuinka moni avasi sähköpostin?
  • Kuinka moni klikkasi sähköpostissa ollutta linkkiä?
  • Mitä linkkejä vastaanottajat klikkaavat eniten? Entä vähiten?

 

Mobiili

Myös mobiili täytyy ottaa nykyisin huomioon. Lähes puolet sähköposteista avataan mobiililaitteilla. Sen takia sähköpostin suunnittelussa suurempi on parempi, samoin ulkonäössä pitää ottaa erikokoiset ruudut ja alustat huomioon. Mobiilin takia myös sisällön pitää olla selkeä ja tiivis. Teknisesti pitäydy minimissään fonttikoossa 12,5, sillä pienempää voi olla vaikea lukea kännykästä.

 

Mitä tarkoittaa HubSpot:illa tehty sähköpostimarkkinointi?

Hubspotilla on oma sähköpostityökalu, jonka avulla sähköpostimarkkinointi on vaivatonta. Työkalun avulla voi nopeasti suunnitella tyylikkäitä ulkoasuja sähköposteille käyttämällä valmiita pohjia. Myös segmentoitu ja sähköpostin personointi on tehty miellyttäväksi, jotta sen käyttö sähköpostimarkkinoinnissa olisi mutkatonta kaikkien komponenttien ollessa samassa paikassa. Työkalun avulla sähköpostien menestyksen analysointi on myös mahdollista. 

Hubspotin työkalun parhaat ominaisuudet ovat:

  • Mahdollisuus määrittää kuulijakunta
  • Segmentoida kontaktit
  • Lähettää oikea maili oikeaan aikaan
  • Lähettää oikea maili oikealla ihmiselle
  • Ruokkia liidisi asiakkaiksi
  • Työkalut sähköpostin analysoinnille

Kertaus on opintojen äiti, tässä vielä lyhyt muistilista vaiheista, jotka pitää ottaa huomioon täydellisen sähköpostin luonnissa ja sen lähettämisessä.

Täydellinen sähköposti on:

  • Selkeä tarkoitus
  • Sähköpostin arvo
  • Personoi maltilla
  • Kohderyhmän kartoitus
  • Ajastus
  • Segmentointi
  • Testaa ja analysoi

Sähköposti on ehkäpä kaikkein henkilökohtaisin tapa markkinoida. Oikeaan aikaan lähetetyt oikeanlaiset mailit oikeille vastaanottajille ovat parhaimmillaan sykähdyttäviä ja voivat esimerkiksi laajentaa

 

Tilaa blogimme, joka on täynnä timanttista sisältöä koskien markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua.