<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=917189318365224&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Metatiedot hakukoneoptimoinnissa

0404.2019

HubSpotVerkkosivutInbound-markkinointi

Kuuntele blogi

Metatiedot hakukoneoptimoinnissa
4:35

Metatiedot ovat käyttäjän viimeinen toivo saada sisältö näkymään hakukoneiden etsinnän tuloksissa. Ilman metatietoja on epätodennäköistä, että sinua tietämättään etsivä koskaan löytää sisältösi äärelle. Silti jostain syystä metatiedot ovat nykyään järkyttävän huonosti käytettyjä. Ilmiö johtuu pääasiassa siitä, että niiden olennaisuutta hakukoneoptimoinnissa ei arvosteta tai ei yksinkertaisesti osasta käyttää oikeaoppisesti. Mutta jos yrityksesi suorituskyvyn ja tehokkuuden parantaminen tai ylläpitäminen kiinnostaa, niin pitäisi myös taidokas metatietojen luominen.

 

Mikä metatieto?

 

Metatieto on yksinkertaisuudessaan tietoa tiedosta. Se voi pitää sisällään pelkän tiedostonimen ja -päätteen, mutta taas toisaalta se voi olla tarkka synopsis sisällöstä, laatija- tai vastaanottajatiedoista, voimassaoloajoista, hinnoista jne. Metatiedon tarkoitus on mm. Jäsennellä tietoa ja avustaa hakukoneita tiedon etsimisessä, minkä johdosta sillä on siis suuri rooli hakutuloksien järjestämisessä. Sen takia metatietoihin kannattaa suhtautua kuin luodinkestävä myynnin ammattilainen.

metatiedot_hakukoneoptimoinnissa 

Tarkalleen ottaen metatieto on pieni yleiskatsaus sisällöstä linkin takana, eli sen tarkoitus ei ole pelkästään avittaa hakukonetta, vaan myös saada satunnainen vierailija kiinnostumaan sisällöstä linkin takana. Kaikki hakusanat, eli avainsanat jotka vastaavat hakijan hakua ovat lihavoituina tiivistelmässä. Eli mitä paremmin kirjoitettu metatieto, sen todennäköisemmin linkki saa enemmän klikkejä orgaanisesta haustaHakukoneoptimoinnin takia hakusanoja kannattaa käyttää: otsikossa, leipätekstissä, kuvan alt-tekstissä, alaotsikoissa, URL-osoitteessa ja meta-kuvauksessa. Lisää vinkkejä avainsanojen tehokkaasta käytöstä löytyy tästä kirjoituksesta.

Lisäksi on huomioitava, että hakukoneita selaillessa ihmiset systemaattisesti harvemmin klikkaavat hakusivun pohjalla olevia linkkejä. Loogisesti ajateltuna haun yläpäässä olevat linkit ovat luotettavampia ja autenttisia. Jos siis oma sivusi ilmestyy haussa kaukana kärkipäästä, olet jo käytännössä hävinnyt. Sen takia metatietojen on pakko olla yksityiskohtaisia, relevantteja ja katseen vangitsevia. Kunnollisen metatiedon kirjoittamisen taito piilee hankaluudessa pystyä kirjoittamaan ennen kaikkea ihmiselle, mutta myös hakukoneille.

 

New Call-to-action

5 vinkkiä metatietojen laatimiseen:

  1.     Käytä aktiivista kieltä.
    •     Ajattele eritoten käyttämiäsi verbejä. Ajattele esimerkiksi: ”Opi, löydä, hanki”, joita seuraa tarkka kuvaus sisällöstä.
  2.     Tarjoa informatiivista ja arvokasta.
    •     Keskity siihen mitä sisältösi tarjoaa. Kukaan ei halua klikata takaisin hakuun sivuiltasi huomattuaan linkin sisällön olleen kaikkea muuta kuin se oli luvannut. Tämä vaikuttaa myös sivujesi välittömään poistumisprosenttiin (Bounce Rate).
    •     Kirjoita lyhyt virke sisällön aiheesta ja kerro myös miksi hakijan pitäisi siirtyä sisältöösi. Keskity siihen, mitkä ovat sen hyötyjä.
  3.     155 merkkiä maksimissaan.
    •     Metatietojen pitäisi olla alle 155 merkkiä. Se on maksimi, mitä hakukoneet lukevat. Yli mennyt ei näy hauissa ja on sikäli turhaa.
  4.     Älä juksaa.
    •     Jos metatietosi on ristiriidassa sisällön kanssa, vierailija mitä todennäköisimmin siirtyy takaisin hakutuloksiin. Jotkut kirjoittavat metatietoja spämmäten ne täyteen hakusanoja. Se on huono ja vanhentunut tapa ymmärtää hakukoneoptimointia (SEO), sillä hakusanojen holtiton käyttö laskee sivun luottamusta. Ketään ei oikeasti kiinnosta klikata linkkiä, jonka alla vilkkuu hakusanoja täyteen tungettu metatieto-osuus. Pidä siis kaikki iloisina ja älä tee niin. 
  5.     Täsmällisyys ja merkityksellisyys.
    •     Täytesanat ovat turhia metatietojen kanssa työskennellessä. Leikkaa läski lihan päältä ja pysy asiassa. Niin kuin yllä mainittiin, metatietoihin mahtuu vain 155 merkin verran informaatiota. On taloudellista pysyä tiukasti aiheessa.

Viimeiseksi on hyvä pohtia kummalle pitäisi ensisijaisesti kirjoittaa, hakukoneille vaiko ihmisille? Vastaus on loppupeleissä aika yksinkertainen: metatiedoilla on tarkoitus myydä sisältöä. Valitettavasti liian moni jättää sen välistä ja samalla menettää monia mahdollisuuksia. Metatietoja oikeaoppisesti käyttämällä voi tuoda paljon lisää vierailijoita sivuille, minkä takia järkevintä on ajatella kirjoittavansa ensisijaisesti ihmisille ja sitten vasta hakukoneelle. Oikeaoppisesti tehtynä molempia pystyy kyllä miellyttämään.  

 

Tilaa blogimme, joka on täynnä timanttista sisältöä koskien markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua.