<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=917189318365224&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Miten Accelerated Mobile Pages muuttaa SEO:a?

1803.2019

VerkkosivutInbound-markkinointi

Kuuntele blogi

Miten Accelerated Mobile Pages muuttaa SEO:a?
5:39

Internetin käyttö on lisääntynyt huomattavasti mobiililaitteilla viimeisten vuosien aikana. Tämä on asettanut vaatimuksia niin datayhteyksille kuin verkkosivuillekin. Mobiilidatayhteyksien nopeudet ovat kasvaneet koko ajan ja samalla verkkosivuista on tullut entistä monipuolisempia ja raskaita ladata mobiililaitteilla. Mobiilikäyttäjät odottavat, että verkkosivut latautuvat nopeasti myös heidän mobiililaitteillaan samalla tavalla kuin tavallisilla tietokoneilla.

Googlen mukaan mobiilikäyttäjistä yli 40% ei jaksa odottaa lataamista enempää kuin 3 sekuntia. Jos sivu ei lataudu tässä ajassa niin he poistuvat sivulta muualle. Tätä haastetta varten on lähdetty kehittämään Accelerated Mobile Pages (AMP) -projektia.

Mistä AMP:ssä on kyse?

Muutamia vuosia sitten Google lähti kehittämään ja viemään eteenpäin Accelerated Mobile Pages -projektia. Tähän projektiin on sitoutunut myös muutamia muitakin verkkoalan organisaatioita, kuten Twitter, Linkedin, Pinterest ja WordPress. AMP-projektin tarkoituksena on luoda yhteinen standardi, joka mahdollistaa nopeamman verkkosivujen käytön mobiililaitteilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että omista verkkosivuista tehdään erillinen AMP-versio. Verkkosivuston AMP-versiolla mahdollistetaan parempi käyttäjäkokemus mobiililaitteilla.

Accelerated Mobile Pages on itsenäinen framework (sovelluskehys), joka sisältää kolme eri osaa:

  • AMP HTML

    Kyseessä on oma optimoitu HTML-versio, joka sisältää uudistuksia ja joitakin rajoituksia verrattuna perinteiseen HTML:ään.
  • AMP JS

    Oma JavaSript-kirjasto AMP-sivuille, joka mahdollistaa pääasiallisesti verkkosivujen latausnopeuksien optimoinnin. Huomioitavaa on, että kolmannen osapuolen JavaScriptiä ei saa käyttää AMP:n yhteydessä.
  • AMP CDN

    Vapaaehtoinen Content Delivery Network (sisällön jakeluverkko), jonka tarkoitus on optimoida AMP-sivut ja tehdä automaattisesti näiden tallentamisen välimuistiin.

AMP on suunniteltu parantamaan verkkosivujen käyttöä ja nopeuttamaan näiden latausta mobiililaitteilla. Googlen mukaan AMP-sivut latautuvat noin 15–85 % nopeammin kuin ns. tavalliset verkkosivut.

Verkkosivuston_AMP-versiolla_parempi_käyttäjäkokemus_mobiililaitteilla.

AMP:n suurimmat hyödyt

AMP:ta pääsääntöisesti hyödynnetään staattisen sisällön kohdalla, kuten esimerkiksi uutis- ja blogisivustoilla. Maailmalla moni suuri mediasivusto hyödyntää AMP-teknologiaa heidän uutissivustolla.

3 tärkeintä seikkaa mitä AMP tarjoaa SEO:n kannalta

1) Verkkosivustosi parempi näkyvyys hakukonetuloksissa

Tällä hetkellä Googlen ns. uutiskaruselli tulee ensimmäisenä näkyviin hakutuloksissa mobiililaitteissa. Tämä tarkoittaa, että orgaanisia hakutuloksia työnnetään alemmaksi listauksessa. Verkkosivujen tarkoitus on päästä mahdollisimman korkealle hakutuloksissa. Googlen uutiskaruselli on paras tapa saada paras näkyvyys verkkosivuille hakutuloksissa mobiililaitteilla. Tämä vaatii, että verkkosivut on tehty AMP-teknologialla. Google ei hyväksy uutiskaruselliin muita sivuja kuin AMP-sivuja. Tämä koskee myös blog-sivustoja eikä vain uutissivuja.

2) Vähentää mobiilikäyttäjien poistumista verkkosivustoltasi

AMP-teknologian avulla verkkosivut latautuvat nopeammin mobiililaitteilla. Tämä mahdollistaa, että käyttäjä saa haluamansa sivun nopeasti näkymään mobiililaitteellensa. Jos sivut latautuvat hitaasti ja käyttäjä joutuu odottamaan sivun latausta niin hän tuskastuu ja poistuu sivulta. Tällöin olemme menettäneet mahdollisen potentiaalisen asiakkaan. Meidän tulee tarjota mobiilikäyttäjälle samanlainen käyttäjäkokemus kuin perinteisillä laitteilla ja nopeammilla datayhteyksillä.

3) Verkkosivustosi korkeampi sijoitus hakutuloksissa orgaanisessa haussa

Google on jo ryhtynyt suosimaan mobiiliystävällisiä verkkosivuja hakutuloksissaan. Kun verkkosivut on rakennettu mobiililaitteille, niin Google rankkaa ne korkeammalle hakutuloksissa kuin ne verkkosivut, jotka eivät ole mobiiliystävällisiä. On todella tärkeää, että verkkosivut ovat mobiilioptimoidut ja ne rakennetaan ensisijaisesti mobiilikäyttäjiä varten eli mobile-first -ajatuksella.

Nykyisin käyttäjä hakee yhä enemmän tietoa Googlen avulla käyttäen mobiililaitetta eli puhumme mobiilihauista ja -hakutuloksista. Emme voi millään ohittaa sitä seikkaa, että meidän tulee keskittyä verkkosivujen toteutuksessa mobiilioptimointiin. Meidän on myös varmistettava, että verkkosivumme on käyttäjäystävällisiä mobiililaitteilla ja ne sijoittuvat korkealla hakutuloksissa kun hakuja tehdään mobiililaitteilla.

Kuten aikaisemmin todettiin, AMP vaatii, että verkkosivuista tehdään erikseen uudet versiot. Tämä herättää kysymyksen: eikö Google rankaise tuplasisällöstä? Ei hätää! AMP-sisältö on normaalin sisällön canonical-versio. Tarkoittaen, että Google ei rankaise tuplasisällöstä.

New Call-to-action

AMP-kehitys ja sen tulevaisuus

AMP on vielä suhteellisen uusi teknologia ja se tulee varmasti kehittymään sekä saamaan lisää työkaluja ja tukea eri sisällönhallintajärjestelmiltä. HubSpot tulee sisällyttämään AMP:n omaan blog-työkaluunsa Q1:n aikana vuonna 2017.

Hakukonemarkkinoinnin kannalta AMP vahvistaa ajatusta siitä, kuinka paljon Google painottaa mobiilisivuja tulevaisuudessa listatessaan hakutulosten kärkisivustot. Tulevaisuudessa tullaankin näkemään enemmän AMP-sivustoja ja vieläkin paremmin mobiilioptimoituja verkkosivuja.

Yhteenvetona: kun teemme mobiilioptimoituja ja mobiiliystävällisiä verkkosivuja, niin Google rakastaa verkkosivujamme!

 

Tilaa blogimme, joka on täynnä timanttista sisältöä koskien markkinointia, myyntiä ja asiakaspalvelua.